Koken voor groepen: zo maak je van elk tuinfeest een succes
Of het gaat om een tuinfeest, een sfeervol verjaardagsdiner of een buitenborrel, als je wilt koken voor een grote(re) groep gasten vraagt het net wat meer voorbereiding dan voor een klein gezelschap. Uiteraard gaat het niet alleen om smaak, maar om planning, goed gezelschap - en materiaal/hulpmiddelen. Met een paar producten uit en slimme stappen uit het assortiment van Roost Buitenkoken, wordt het organiseren van zo'n gezellige avond een stuk relaxter - voor iedereen!
Begin met een goede mise- en place
Een geslaagde avond begint ruim voordat de eerste gasten arriveren. Als je deze stappen opvolgt, is stress overbodig! Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan: gewassen, gesneden en eventueel in een opbergbak/schaal in de koelkast. Als je vlees wilt marineren, doe dat gerust een dag eerder: niet alleen is de smaak er goed ingetrokken, maar dit scheelt ook een hoop afwaswerk. Sauzen kun je eventueel ook een dag eerder klaarmaken. Kortgezegd:
- het vooraf marineren: vlees of vis kun je met of een rub of saus in de koeling plaatsen: zoals in bijvoorbeeld een (RVS) marinadebak. De smaak kan goed intrekken, een van de belangrijkste stappen om producten goed op smaak te krijgen.
- Snijwerk voorbereiden: gesneden groenten/fruit kun je gemakkelijk in afsluitbare bakken in de koelkast bewaren. Advies is wel om deze af te dekken, zodat je voorkomt dat andere "geuren en smaken" uit de koeling ongewenst samenkomen.
- Kruidenmixen en rubs: of je nu kant- en klare rubs of mixen gebruikt, dat maakt niet erg uit. Zorg dat deze klaarstaan, zodat je aan tafel of eventueel op de barbecue zelf alleen nog maar hoeft te strooien. Let wel op of de kant en klare rub zout bevat, zodat je niet vooraf nog extra zout toevoegt.
TIP: mocht je een droge kruidenmix/rub gebruiken, zorg dat deze niet met vocht in aanraking komt. Je kunt de seal bewaren of eventueel rijst- of een zakje silicagel toe te voegen als je een grote bus hebt. Deze worden vaak geleverd bij schoenen, of gevacumeerde droge snacks. Zo voorkom je dat je één grote klont overhoudt.
Voor het verwerken, adviseren wij om een grote houten snijplank te nemen. Je kunt deze ook gebruiken als serveerplank: zoals de mooie plank van Forged - een stijlvolle allround presenteerplank!
Temperatuurcontrole is belangrijk!
Nu de mise- en place klaar is, is het voorwerk alvast gedaan. Dan komen we bij het volgende: het grillen van het vlees. Niets is zo vervelend als dat vlees te rauw of te gaar wordt geservereerd. Barbecueën is een kunst an sich, maar met een aantal hulpmiddelen/tools is dat supermakkelijk: de thermometer. Bijvoorkeur een kernthermometer.
Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende tools beschikbaar, dat vaak de meest essentiële kenmerken worden vergeten voordat men gaat uitzoeken om te investeren in een goede. Je kunt natuurlijk een simpele analoge kernthermometer - ook verkrijgbaar bij de slager, of bij ons- gebruiken. Prima voor de ervaring, of als je deze bijvoorbeeld ook wilt gebruiken bij ovengerechten op een ander moment. Bij een barbecue is dat net even anders, omdat daar natuurlijk geen glas voor zit (zoals vaak het geval bij een (inbouw)oven). Om te voorkomen dat je continu temperatuur verliest en schommelingen krijgt, wat je natuurlijk niet wilt.
Om het makkelijk te maken, zijn digitale thermometers een absolute uitkomst. Vele keuzes: draadloze of bedrade probes zoals een dual probe remote van Big Green Egg (of Meater), een Monolith of Inkbird. Verbinding door middel van bluetooth en/of WiFi voor optimale temperatuurcontrole. Zo kun je op afstand een timer instellen, waardoor je altijd de perfecte kerntemperatuur hebt en dus altijd jouw vlees gegaard wil hebben volledig naar jouw wens. Een kind kan de was doen!
Tools en tips voor grote- en kleine bereidingen
Naast de thermometers, kun je natuurlijk ook ervoor zorgen dat er verschillende zones zijn ingesteld op jouw barbecue. Of dat op een houtskool, gas- of elektrische barbecue is, of een kamado, alles is mogelijk. Bij een kamado gebruik je een hitteschild (plate setter) zodat je niet direct op het vuur grillt - wat handig is voor low & slow. Als je een smakelijke grillstreep op je vlees wilt, dan kun je dit in een aparte zone doen (dus eventueel een verdeling in je kolenmand met een helft hitteschild en de andere helft zonder) zodat je dit direct op het vuur kan karameliseren. Let op: dit gaat natuurlijk wel hard qua garing - dus let erop dat je het niet te lang laat garen: hot & fast wordt vaak gebruikt voor het snel afgrillen. Tenzij je een bereidingswijze kiest zoals 'caveman style': vaak groenten die direct in de kolen gelegd worden- of vlees voor de liefhebber.
Bij een normale barbecue kun je een deel van de mand vullen met kolen en de andere helft leeg laten voor de circulatie van de warmte. Gebruik een gietijzeren plancha, rooster of bakplaat voor gerechten of delicate producten die niet op direct vuur kunnen bijvoorbeeld vis. Wij hebben ze in allerlei soorten en maten voor verschillende barbecues leverbaar!
TIP: Gebruik meerdere barbecuetools en zorg dat er altijd bescherming (zoals eventueel een vaatdoek, barbecuehandschoenen van bijvoorbeeld Feuermeister(in)) in de buurt ligt.
Als je deze handige weetjes meeneemt voor een goede voorbereiding, dan kun je ook écht je expertise laten zien, indruk maken en heerlijke gerechten klaarmaken.
En het laatste, maar natuurlijk een van de belangrijkste elementen van een barbecue of feest: houd het gezellig en geniet van het gezelschap.
Niet voor niets is onze slogan: BBQ- verwarm en geniet
#BBQverwarm&geniet